Vegan Statistieken en Feiten – een overzicht

De veganistische levensstijl, waarbij men zich onthoudt van dierlijke producten, wordt steeds populairder als een manier om duurzaamheid en dierenwelzijn te bevorderen. Hier zijn enkele belangrijke veganistische statistieken om te overwegen, inclusief bronnen:

Milieustatistieken

  • De productie van dierlijk voedsel heeft een grotere milieu-impact dan plantaardige alternatieven. Zo heeft de productie van rundvlees een aanzienlijk grotere ecologische voetafdruk dan plantaardige eiwitten zoals bonen en linzen.
  • De veehouderij draagt ook in belangrijke mate bij aan ontbossing en landdegradatie, aangezien bossen vaak worden gekapt om weiland te creëren of voer te verbouwen. Door een veganistisch dieet te volgen, kan de vraag naar deze producten worden verminderd en de negatieve impact op het milieu worden geminimaliseerd.
  • De watervoetafdruk van dierlijk voedsel is over het algemeen ook groter in vergelijking met plantaardige alternatieven. Er is bijvoorbeeld ongeveer 15.000 liter water nodig om één kg rundvlees te produceren, terwijl er slechts 287 liter water nodig is om één kilo aardappelen te produceren.

Statistieken over dierenwelzijn

  • Elk jaar worden ongeveer 80 miljard dieren geslacht. En veel van deze dieren worden blootgesteld aan overvolle en opgesloten omstandigheden, gebrek aan toegang tot de buitenlucht en andere vormen van mishandeling. Door een veganistisch dieet te volgen, kan de vraag naar dierlijke producten worden verminderd en kunnen de omstandigheden waarin deze dieren worden grootgebracht worden verbeterd.
  • De veehouderij levert ook een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen, die bijdragen aan de klimaatverandering en een negatief effect hebben op het milieu en de dierenpopulaties. Een veganistisch dieet kan helpen deze uitstoot te verminderen en de negatieve effecten ervan te verminderen.

Gezondheidsstatistieken

  • Een goed gepland veganistisch dieet kan alle noodzakelijke voedingsstoffen leveren en kan geschikt zijn voor bijna alle mensen van alle leeftijden. Als je zwanger bent, vraag dan altijd om medisch advies.
  • Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een veganistisch dieet mogelijk verband houdt met een lager risico op bepaalde chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker.
  • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een veganistisch dieet uitgebalanceerd en gevarieerd is, en om bronnen van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, calcium en vitamine B12 op te nemen.

Over het algemeen laten deze statistieken zien dat de veganistische levensstijl het potentieel heeft om een positieve impact te hebben op het milieu, het dierenwelzijn en de menselijke gezondheid. Degenen die geïnteresseerd zijn in het adopteren van een duurzamer en medelevender dieet, willen misschien de voordelen van een veganistische levensstijl overwegen.

Gebruikte bronnen

worldwildlife.org<, Our World in Data, Nature.com, Our World in Data, EPA.gov en Rush.edu.